Cara Bank In Duit Online, Simak 2 Cara Ringkas

Cara Bank In Duit Online, Simak 2 Cara Ringkas

Cara Bank In Duit Online, Simak 2 Cara Ringkas,  Jadi perbankan juga boleh dicuba dalam talian, hanya di tangan. Memandangkan trend rakyat moden untuk membeli-belah dalam talian melalui platform yang berbeza, kita boleh mengatakan bahawa perbankan dalam talian adalah pilihan yang popular. Wang tunai hanya digunakan dalam situasi tertentu. Selebihnya digunakan di Internet. Jadi hari ini kita akan membincangkan cara mengira wang dalam talian terutamanya untuk panduan anda.

Cara Bank In Duit Online, Simak 2 Cara Ringkas

Jadi bagaimana Cara Bank In Duit Online? Terdapat banyak cara.

Perkara yang sama berlaku untuk akaun bank lain. Pada masa kini, kebanyakan bank mempunyai perkhidmatan dalam talian. Ledakan teknologi telah mengubah sepenuhnya landskap zon perbankan.

Apakah kaedah untuk mendaftar akaun dalam talian ini? Anda boleh menghubungi bank yang anda gunakan atau meminta galakan di cawangan bank terdekat.

Kalau dah ada akaun online macam mana nak kira duit? Inilah muslihatnya.

 • Log masuk ke akaun yang sesuai. Dan anda mahu mencipta semua data dalam akaun anda. Baki akaun, sejarah akaun (pengeluaran bank, pembayaran atau pemindahan wang). Ini, sudah tentu, memudahkan perniagaan anda.
 • Nah, berikut adalah 2 kaedah untuk meletakkan wang. Adakah anda ingin membayar atau memindahkan wang.
 • Jika anda ingin membayar, ketik Bayar. Ini biasanya merupakan pilihan untuk membayar utiliti seperti elektrik, air, bil astronomi, bil telefon bimbit, dan sebagainya.
 • Masukkan nombor akaun pembayaran dan rujuk langkah di bawah. Anda telah memindahkan wang secara automatik ke akaun anda untuk membuat pembayaran yang diingini pada akaun tersebut.
 • Memindahkan wang atau bank secara tunai kepada pihak/individu lain. Caranya hampir sama.
 • Selepas log masuk, pilih "Pindah". Anda kemudian akan diminta untuk memilih bank yang ingin anda pilih. Tiada had untuk anda pindahkan ke mana-mana bank.
 • Katakan anda menggunakan Maybank2U dan ingin memindahkan wang kepada pemegang akaun bank lain tanpa sebarang masalah. Anda hanya perlu menyusun jenis bank, seperti CIMB, Universal Bank, Bank Islam, dll. Selepas itu masukkan nombor akaun dan nama penerima.
 • Anda boleh memilih "pemindahan mudah", iaitu pemindahan mudah atau pemindahan biasa. Masalahnya, wang yang dipindahkan untuk pemindahan praktikal akan diteruskan, sebaliknya, pemindahan biasa mengambil masa sekurang-kurangnya 3 hari bekerja (apabila ia melibatkan akaun di 2 bank yang berbeza).
 • Biasanya yuran pemindahan yang mudah dikenakan, tetapi tidak terlalu mahal, seperti 1 RM atau kurang. Tetapi baru-baru ini, kebanyakan bank menyediakan perkhidmatan pemindahan boleh dikatakan percuma.
 • Selepas itu masukkan jumlah wang yang anda ingin masukkan ke dalam bank. Contohnya 100 gram, kemudian klik OK. Anda biasanya akan diminta untuk memasukkan TAC (kod kebenaran transaksi) untuk tujuan keselamatan semasa transaksi dan untuk melindungi akaun bank anda daripada diakses oleh orang lain.
 • Tiada TAC akan dihantar mesej ke telefon bimbit anda, masukkan, dan selepas itu bank dalam pemprosesan tunai anda akan tamat.

Oh, sebelum anda tidak ingat, kaedah perbankan dalam talian ini boleh digunakan sama ada dengan PC atau telefon bimbit, kerana kebanyakan bank sudah mempunyai aplikasi perbankan Internet pada telefon bimbit mereka. Apa yang anda perlu lakukan ialah memuat turun mengikut jenis bank yang anda gunakan.

Bukan sahaja kaedah bank in money, kini terdapat aplikasi yang lebih mudah untuk pengguna. Jika sebelum ini anda terpaksa menghafal atau menyimpan nombor akaun bank untuk pihak/individu lain untuk operasi perbankan, kini dengan aplikasi DuitNow anda hanya perlu menghafal nombor telefon.

Hebat kan?

Aplikasi yang menggunakan telefon bimbit ini turut disokong oleh 14 institusi perbankan di negara ini, kebanyakan bank menawarkan perkhidmatan ini.

Apakah kaedah untuk mengaktifkan DuitNow? Muat turun aplikasi DuitNow pada telefon bimbit anda. Selepas itu daftar untuk menggunakannya. Maksudnya, nombor telefon bimbit yang anda gunakan didaftarkan sekali dalam akaun bank yang anda gunakan.

Oleh itu, barulah boleh membuat akaun bank dengan DuitNow.

Ultima

Cara Bank In Duit Online, Simak 2 Cara Ringkas, Jadi, dengan kemajuan teknologi masa kini, proses perbankan wang yang agak "leceh" kerana terpaksa ke bank dan sebagainya menjadi lebih mudah. Semuanya di tangan anda!

Source: blogmalaysia.com/cara-bank-in-duit-online

Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url