Contoh Karangan Spm Usaha Usaha Memajukan Industri Kraf Tangan dan 5+ Jenis Barang Laku

Contoh Karangan Spm Usaha Usaha Memajukan Industri Kraf Tangan dan 5 Jenis Barang Laku, Kraftangan adalah salah satu angin perniagaan yang menjanjikan akar terdapat banyak peminat kerajinan. Kecuali itu, kraftangan tidak cuma dicari oleh pengguna domestik. Bersungguh-sungguh pelancong asing berminat mengumpulkan kraf anak buah dari Indonesia. Jadi, kans apa yang boleh kalian terokai dalam industri kreatif? Inilah ulasannya!

Contoh Karangan Spm Usaha Usaha Memajukan Industri Kraf Tangan dan 5+Jenis Barang Laku
Contoh Karangan Spm Usaha Usaha Memajukan Industri Kraf Tangan

Contoh Karangan Spm Usaha Usaha Memajukan Industri Kraf Tangan dan 5 Jenis Barang Laku

1. Corong hiasan

Lampu hiasan boleh digunakan laksana salah satu hiasan alias hiasan bilik pada majlis-majlis tertentu. Bersama-sama itu, anda yang punya kepakaran dan minat perlu membuat tanglung hiasan boleh mencuba satu peluang ini. Kau boleh membuat tanglung latar dari bahan terpakai, paralon, atau paip. Untuk reka bentuk tanglung, anda boleh atas sistem khas supaya nasabah dapat menentukan bentuk bersama warna tanglung yang mereka sukai.

2. Mural

Kerajinan ajak mural juga boleh menjadi harapan perniagaan kreatif yang menjanjikan. Hanya itu, bukan hanya sesiapa banal yang dapat membuat mural nang memuaskan. Ia memerlukan anak yang pakar dan grahita teknik membuat mural  berbagai tempat, seperti  kafe, rumah, pejabat, dengan tempat awam yang lain. Melainkan daripada menawarkan perkhidmatan mural, anda juga dapat mencuba harapan lain, seperti membuka bimbingan bagi orang yang berminat bagi belajar membuat mural.

3. Perdagangan kraf dari flanel

Siapa nan tidak biasa dengan flanel? Gelaran yang satu ini rajin dijadikan bahan untuk membuat kraf. Terdapat berjebah ciptaan yang boleh kau buat, beberapa di antaranya ialah gantungan kunci, pemegang tisu, bersama bros. Bukan itu sahaja, anda juga boleh membuat buku yang sibuk yang dicari atas banyak ibu untuk meningkatkan kreativiti anggota mereka. Semasa tamat pengajian, kau boleh membuat kraf artikel bunga kain ini dengan menggunakan pelbagai warna bersama bentuk yang menarik.

4. Bantal watak

Anda boleh mendapatkan idea ekonomi di sektor industri artistik dari mana sahaja. Selagi anda terus mengasah kreativiti anda, asli akan ada produk individual bernilai tinggi yang bisa anda hasilkan. Contohnya, bantal yang biasanya berbentuk kotak, masa ini telah dijadikan bantal watak. Melainkan menjadi tempat tidur buat tidur, bantal ini jua dapat dijadikan hiasan balai atau hadiah untuk mereka yang terdekat dengan anda. Kau boleh menggunakan pelbagai benih untuk membuat bantal, ajak sthenolid, yelvo, axtatex, atau flanel.

5. Kitar lagi sampah plastik

Seperti yang aku ketahui, sampah plastik sama dengan salah satu masalah nan menyebabkan kerosakan persekitaran. Tetapi berita baiknya adalah, kau boleh menyumbang untuk menyelesaikan buah simalakama ini melalui penggunaan sampah plastik. Sekiranya diproses menjadi kraftangan, bekas ini juga akan punya nilai jual yang tinggi! Contohnya, plastik terpakai nang ditukar menjadi tikar, payung, beg, atau bakul.

6. Sabun

Sebagai kebutuhan harian, sabun adalah cabar satu peluang perniagaan kraf nan menjanjikan. Anda boleh membuat beraneka sabun dari pelbagai bahan herba supaya ia beruntung untuk kulit dan enggak merosakkan alam sekitar.  samping itu, anda ahli menjadikan sabun yang dihasilkan buah kraf menjadi bentuk nang unik. Untuk memberikan kesegaran, anda juga boleh memberikan aromaterapi tambahan. Lamun sebelum memulakan perniagaan ini, pastikan kau sudah mempunyai kemahiran bersama mengikuti latihan!

Anda konkret dapat mengembangkan minat agus Contoh Karangan Spm Usaha Usaha Memajukan Industri Kraf Tangan dan 5 Jenis Barang Laku untuk membuka perniagaan elok anda sendiri. Selain becus mengejar perkara yang kalian sukai, perniagaan dalam industri kreatif juga mempunyai guna yang menjanjikan!

Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url