Tetamu Homestay Didakwa Dengan Pembunuhan Pengawal Keselamatan Di Ipoh 9 Sept 2021

Tetamu Homestay Didakwa Dengan Pembunuhan Pengawal Keselamatan Di Ipoh 9 Sept 2021

Cempaka.info - IPOH: Tetamu inap desa di sebuah kondominium yang menyerang seorang pengawal keselamatan berusia 64 tahun pada Disember tahun lalu, yang kemudian meninggal pada bulan Ogos telah dituduh melakukan pembunuhan.

Tiada pengakuan direkodkan dari ahli perniagaan Ahmad Noor Azhar Muhammad, 33, setelah pertuduhan membunuh dibacakan kepadanya di hadapan Majistret Noor Azreen Liana Mohd Darus pada Khamis (9 Sept).

Pengarah Timbalan Pendakwa Raya negeri, Azalina Rashdi meminta pembebasan tidak berjumlah pembebasan (DNAA) atas tuduhan awal di bawah Seksyen 335 Kanun Keseksaan kerana menyebabkan kecederaan parah pada provokasi dan provokasi tiba-tiba.

"Saya meminta pengadilan menarik balik pertuduhan awal, dan agar tertuduh didakwa di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh," katanya.

Tertuduh diwakili peguam Ariff Azami Hussein.

Menurut kertas pertuduhan, Ahmad Noor pada 29 Disember tahun lalu antara jam 8 pagi dan 9.30 pagi di tingkat 7 Menara Majestic di Jalan C.M Yusoff di sini telah membunuh pengawal keselamatan S. Thava Sagayam.

Ahmad Noor pada 6 Januari didakwa di bawah Seksyen 335, dan setelah Thava meninggal di rumahnya pada 27 Ogos, ada kemarahan orang ramai yang meminta polis untuk mendakwa suspek kerana membunuh.

Hasil bedah siasat menyatakan bahawa dia mati kerana sepsis, yang disebabkan oleh jangkitan pada paru-parunya.

Dia mengalami kecederaan setelah diserang oleh Ahmad Noor, dan dibawa ke Hospital Raja Permaisuri Bainun dalam keadaan separuh sedar.

Ketika ditemui di luar mahkamah, peguam pemerhati isteri pengawal tersebut, M. Kulasegaran mengatakan mereka berpuas hati bahawa tertuduh telah didakwa atas tuduhan membunuh.

"Biarkan proses undang-undang yang wajar dilakukan, dan kami akan membantu isteri dengan cara yang mungkin.

"Ini adalah kematian yang malang, dan keadilan harus dijatuhkan," katanya.

Isterinya, E. Philomena tidak bercakap dengan media.

Pada 30 Ogos, Ketua Polis Perak, Datuk Mior Faridalathrash Wahid telah mengatakan bahawa polis telah mencadangkan tuduhan yang lebih berat di bawah Seksyen 302 terhadap suspek ke Pejabat Peguam Negara.

Kes tersebut telah disebut semula pada 18 Oktober.

Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url