Langkah-Langkah Untuk Memajukan Industri Kraf Tangan Di Malaysia dan 5+ Jenis Barang Laku

Langkah-Langkah Untuk Memajukan Industri Kraf Tangan Di Malaysia dan 5 Jenis Barang Laku, Kraftangan adalah salah satu harapan perniagaan yang menjanjikan fasal terdapat banyak peminat kerajinan. Melainkan itu, kraftangan tidak melulu dicari oleh pengguna domestik. Bersungguh-sungguh pelancong asing berminat mengumpulkan kraf anak buah dari Indonesia. Jadi, angin apa yang boleh saudara terokai dalam industri kreatif? Inilah ulasannya!

Langkah-Langkah Untuk Memajukan Industri Kraf Tangan Di Malaysia

Langkah-Langkah Untuk Memajukan Industri Kraf Tangan Di Malaysia dan 5 Jenis Barang Laku

1. Damar hiasan

Lampu hiasan boleh digunakan p bagaikan salah satu hiasan ataupun hiasan bilik pada majlis-majlis tertentu. Bersama itu, anda yang punya kepakaran dan minat bagi membuat tanglung hiasan ahli mencuba satu peluang ini. Kalian boleh membuat tanglung latar dari bahan terpakai, paralon, maupun paip. Untuk reka corak tanglung, anda boleh bersama sistem khas supaya konsumen dapat menentukan bentuk bersama warna tanglung yang mereka sukai.

2. Mural

Kerajinan seakan-akan mural juga boleh menjadi angin perniagaan kreatif yang menjanjikan. Kecuali itu, bukan hanya sesiapa biasa yang dapat membuat mural nang memuaskan. Ia memerlukan famili yang pakar dan mengerti teknik membuat mural  berbagai tempat, seperti  kafe, rumah, pejabat, bersama tempat awam yang lain. Hanya daripada menawarkan perkhidmatan mural, saudara juga dapat mencuba angin lain, seperti membuka kursus bagi orang yang berminat demi belajar membuat mural.

3. Perdagangan kraf dari flanel

Siapa nang tidak biasa dengan flanel? Gelaran yang satu ini selalu dijadikan bahan untuk membuat kraf. Terdapat belacak ciptaan yang boleh saudara buat, beberapa di antaranya sama dengan gantungan kunci, pemegang tisu, dengan bros. Bukan itu sahaja, anda juga boleh membuat buku yang sibuk yang dicari bersama-sama banyak ibu untuk meningkatkan kreativiti anak mereka. Semasa tamat pengajian, kau boleh membuat kraf artikel bunga kain ini dan menggunakan pelbagai warna dengan bentuk yang menarik.

4. Alas watak

Anda boleh mendapatkan idea perniagaan di sektor industri cantik dari mana sahaja. Mumpung anda terus mengasah kreativiti anda, asli akan ada produk istimewa bernilai tinggi yang boleh anda hasilkan. Contohnya, alas yang biasanya berbentuk kotak, sekarang telah dijadikan bantal watak. Melainkan menjadi tempat tidur perlu tidur, bantal ini jua dapat dijadikan hiasan gedung atau hadiah untuk mereka yang terdekat dengan anda. Kau boleh menggunakan pelbagai bahan untuk membuat bantal, seperti sthenolid, yelvo, axtatex, atau flanel.

5. Kitar lagi sampah plastik

Seperti yang aku ketahui, sampah plastik sama dengan salah satu masalah yang menyebabkan kerosakan persekitaran. Namun berita baiknya adalah, kau boleh menyumbang untuk menyelesaikan buah simalakama ini melalui penggunaan limbah plastik. Sekiranya diproses menjadi kraftangan, ampas ini juga akan punya nilai jual yang tinggi! Contohnya, plastik terpakai nang ditukar menjadi tikar, payung, beg, alias bakul.

6. Sabun

Sebagai kebutuhan harian, sabun adalah cabar satu peluang perniagaan kraf nang menjanjikan. Anda boleh membuat beraneka sabun dari pelbagai rempah-rempah herba supaya ia baik untuk kulit dan lain merosakkan alam sekitar.  samping itu, anda becus menjadikan sabun yang dihasilkan buntut kraf menjadi bentuk nan unik. Untuk memberikan kesegaran, kau juga boleh memberikan aromaterapi tambahan. Tetapi sebelum memulakan perniagaan ini, pastikan kau sudah mempunyai kemahiran dengan mengikuti latihan!

Anda kasatmata dapat mengembangkan minat anggun Langkah-Langkah Untuk Memajukan Industri Kraf Tangan Di Malaysia dan 5 Jenis Barang Laku untuk membuka perniagaan artistik anda sendiri. Selain bisa mengejar perkara yang anda sukai, perniagaan dalam industri kreatif juga mempunyai guna yang menjanjikan!

Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url