Industri Kraf Tangan Malaysia dan 5+ Jenis Barang Laku

Industri Kraf Tangan Malaysia dan 5 Jenis Barang Laku, Kraftangan adalah salah satu angin perniagaan yang menjanjikan asal terdapat banyak peminat kerajinan. Hanya itu, kraftangan tidak melulu dicari oleh pengguna domestik. Aktif pelancong asing berminat mengumpulkan kraf anak buah dari Indonesia. Jadi, angin apa yang boleh kau terokai dalam industri kreatif? Inilah ulasannya!

Industri Kraf Tangan Malaysia

Industri Kraf Tangan Malaysia dan 5 Jenis Barang Laku

1. Damar hiasan

Lampu hiasan boleh digunakan p bagaikan salah satu hiasan atau hiasan bilik pada majlis-majlis tertentu. Atas itu, anda yang mempunyai kepakaran dan minat perlu membuat tanglung hiasan becus mencuba satu peluang ini. Kalian boleh membuat tanglung dekor dari bahan terpakai, paralon, ataupun paip. Untuk reka corak tanglung, anda boleh bersama sistem khas supaya pelanggan dapat menentukan bentuk dengan warna tanglung yang mereka sukai.

2. Mural

Kerajinan seolah-olah mural juga boleh menjadi angin perniagaan kreatif yang menjanjikan. Hanya itu, bukan hanya sesiapa biasa yang dapat membuat mural nan memuaskan. Ia memerlukan anak yang pakar dan mafhum teknik membuat mural  berbagai tempat, seperti  kafe, rumah, pejabat, dan tempat awam yang lain. Eksepsi daripada menawarkan perkhidmatan mural, kau juga dapat mencuba kans lain, seperti membuka bimbingan bagi orang yang berminat perlu belajar membuat mural.

3. Perdagangan kraf dari flanel

Siapa nang tidak biasa dengan flanel? Ambal yang satu ini kerap dijadikan bahan untuk membuat kraf. Terdapat berjibun ciptaan yang boleh kau buat, beberapa di antaranya merupakan gantungan kunci, pemegang tisu, dengan bros. Bukan itu sahaja, anda juga boleh membuat lektur yang sibuk yang dicari atas banyak ibu untuk meningkatkan kreativiti anak cucu mereka. Semasa tamat pengajian, kau boleh membuat kraf kolom bunga kain ini dan menggunakan pelbagai warna dan bentuk yang menarik.

4. Alas watak

Anda boleh mendapatkan idea ekonomi di sektor industri cantik dari mana sahaja. Selagi anda terus mengasah kreativiti anda, absah akan ada produk individual bernilai tinggi yang bisa anda hasilkan. Contohnya, bantal yang biasanya berbentuk kotak, kini telah dijadikan bantal watak. Melainkan menjadi tempat tidur perlu tidur, bantal ini hanya dapat dijadikan hiasan gedung atau hadiah untuk mereka nan terdekat dengan anda. Saudara boleh menggunakan pelbagai bahan untuk membuat bantal, seakan-akan sthenolid, yelvo, axtatex, alias flanel.

5. Kitar berulang sampah plastik

Seperti yang aku ketahui, sampah plastik merupakan salah satu masalah nang menyebabkan kerosakan persekitaran. Lamun berita baiknya adalah, kalian boleh menyumbang untuk menyelesaikan masalah ini melalui penggunaan sampah plastik. Sekiranya diproses menjadi kraftangan, keladak ini juga akan punya nilai jual yang tinggi! Contohnya, plastik terpakai yang ditukar menjadi tikar, payung, beg, alias bakul.

6. Sabun

Sebagai hajat harian, sabun adalah cabar satu peluang perniagaan kraf nan menjanjikan. Anda boleh membuat beraneka sabun dari pelbagai bumbu herba supaya ia baik untuk kulit dan tak merosakkan alam sekitar.  samping itu, anda bisa menjadikan sabun yang dihasilkan buntut kraf menjadi bentuk nan unik. Untuk memberikan kesegaran, kau juga boleh memberikan aromaterapi tambahan. Lamun sebelum memulakan perniagaan ini, pastikan anda sudah mempunyai kemahiran dengan mengikuti latihan!

Anda faktual dapat mengembangkan minat agus Industri Kraf Tangan Malaysia dan 5 Jenis Barang Laku untuk membuka perniagaan artistik anda sendiri. Selain becus mengejar perkara yang kalian sukai, perniagaan dalam pabrik kreatif juga mempunyai faedah yang menjanjikan!

Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url